Verschuif het schooljaar: van 1 januari tot en met 31 december

Nu het schooljaar in maart al eindigde... Wat als... we dit schooljaar verlengen tot en met 31 december? Start het volgende schooljaar gelijk met het kalenderjaar.


Afgelopen schooljaar leek het schooljaar vanwege corona al in maart te eindigen. Met een eventuele nieuwe golf wordt er al gesproken over een verloren schooljaar…. (wat betreft didactiek)

Is dit niet juist het moment om schooljaren gelijk te trekken aan kalenderjaren? Want dat zo zou zinvol zijn?

Indeling
De indeling van het schooljaar is niet meer van deze tijd. We hebben een groot gat midden in het schooljaar (zomervakantie) waar we noodgedwongen een breek van het schooljaar hebben moeten zetten. Daarnaast hebben we de vakanties vastgelegd in bepaalde periodes en om de drukte te spreiden schuiven we hier en daar een week. On overzichtelijk maar vooral niet werkbaar.

Een schooljaar zomaar omzetten naar een kalenderjaar kan niet. Simpelweg omdat je met een half jaar zit die je ‘overhoudt’. Daarbij kun je als PO. VO, MBO, HBO, UNI dit niet zelf beslissen. We hebben met elkaar te maken.

Juist nu!
Maar nu we toch al met en op zeer variabele momenten moeten werken.. is het wellicht het moment.

Hoe?
We beslissen dat de start van september in januari nogmaals herhaald wordt. We kunnen zeggen dat we een half jaar overslaan of we zeggen dat we een jaar opnieuw doen. In essentie maakt dit niet uit als we, van PO tot UNI, het allemaal doen. Het kalender-school-jaar wordt opnieuw ingedeeld. dat kan op twee manieren

Manier 1 – 8 blokken van 5 weken
Het huidige schooljaar (40 schoolweken) verdelen we in 8 blokken van 5 weken met 2 weken vakantieperiode er tussen. Dit komt op 56 weken per jaar. Dat kan niet. We lossen dit op met 4x een vakantie van 1 week.

Manier 2 – 8 blokken van 6 weken
We verdelen het schooljaar in 8 blokken van 6 weken en geven per dag minder uren les. 1 week vakantie tussen de periodes. Komt op 56 weken per jaar. Ook hier moeten er dan 4 weken tussen waarbij we niet 6 weken lesgeven maar 5. Hier is ook ruimte voor feestdagen en/of studiedagen.

Manier 3 – 50 weken open
De scholen/kinderopvang zijn 50 weken per jaar open en kinderen, ouders en leraren plannen hun eigen vakanties.


Voordelen
+ Leerlingen en leraren krijgen in een jaar met veel uitval extra tijd en ruimte om het jaar af te ronden.
+ Het onderwijs raakt eindelijk los van de middeleeuwse-ophetlandwerken-vakantie die we de zomervakantie noemen.

Waarom niet?

[zombify_post]


DEEL DE BOUWHOEK MET JE NETWERK

66