Ruimte voor ondernemerschap

Geef ruimte voor ondernemerschap. De 'ondernemers' onder de leerkrachten stromen het onderwijs uit, krijgen te weinig kansen en lopen weg.


Het idee kort samengevat
Geef ruimte voor ondernemerschap. De ‘ondernemers’ onder de leerkrachten stromen het onderwijs uit, krijgen te weinig kansen en lopen weg. Als we de ondernemende leerkracht nu eens zouden kunnen behouden (niet zelden de ‘goede leerkrachten’ onder hen) en het vak zo aantrekkelijk maken dat er meer instroom komt. Niet de 5 dagen voor de groep en alles er bij, maar flexibeler, ruimte bieden zoals dat in andere banen ook mogelijk is.

Op 22 september 2018, tijdens #Hack020, kwamen wij met dit idee. Nog steeds vinden wij het een idee met potentie, waar ook lef voor nodig is. Maar kom op.. onderwijs is toch lef!?

Het proces
Op zoek naar wat het vak (weer) aantrekkelijk maakt, kwamen we op de volgende woorden

  • Autonom door flexibiliteit & Ondernemerschap. Simpelweg dingen doen die een maatschappelijke bijdrage leveren
  • Meer mogelijk maken voor leerkrachten. Uit vertrouwen…… fix het maar met z’n allen
  • 21ste Century Thinking&Working
  • Practice what we Preach.

Vol enthousiasme en passie rollen de oplossingen over de tafel. 

De Pitch
Wij gaan voor Ondernemerschap. Ondernemend Onderwijs, maar dan in de bredere zin.

Een voorbeeld: Geef leerkrachten een aanstelling op een school voor maximaal drie dagen, de leerkracht zet de overige twee dagen flexibel in.

Driedag en op de eigen school en twee roulerend binnen de Stichting. Zorg dat je collega’s van jou leren en zorg dat jij leert van je collega. Breng ervaring van andere scholen terug binnen je ‘stam’school. Blijf scherp en ondernemend.

(We gebruiken binnen deze context het voorbeeld van een ziektekostenverzekering, de leerkracht bepaalt hoeveel risico het durft te lopen.) 

Wil je naast je vaste aanstelling aan de slag als zzp’er, dan geeft je werkgever daar ruimte voor. Dat kan zowel binnen als buiten de eigen stichting. Het gebied waarin je actief en ondernemend bent, is zo groot als je het zelf maakt; stichting/bestuur, stadsdeel, stad, federatie, etc…

Justfixit! nu.

[zombify_post]


DEEL DE BOUWHOEK MET JE NETWERK

37