De krul!?

Waarom wordt er bij goedkeuring vaak een krulletje, vinkje of kruisje genoteerd? Guus van Breugel bestudeert, voor het Centraal Bureau van Genealogie in Den Haag, familiewapens. „Het kruisje, het vinkje en het krulletje zijn een soort stenoschrift.”

De goedkeuringskrul is een betrekkelijk nieuw teken. De krul kwam vermoedelijk pas op in de 19de eeuw, samen met de bureaucratie.

Verschillende historici en taalkundigen denken dat de krul waarschijnlijk een snel geschreven letter G is. Die staat voor Goed of voor Gezien. Buiten Nederland komt de goedkeuringskrul nauwelijks voor. Zelfs de Belgen kennen het teken niet. Daar kwam oud-uitgever Rik Schutz van Van Dale onlangs achter toen hij voorop de spellingsgids een afbeelding van een grote krul wilde zetten. Na overleg met zijn Belgische collega’s veranderde hij de afbeelding in een vinkje.

Het vinkje wordt wel internationaal gebruikt. Het is een snel geschreven V. Het v’tje van het Latijnse woord vidit, wat ‘heeft gezien’ betekent.

Het kruisje werd in de 15/16de eeuw gebruikt als herkenningstekentje in documenten. Het kruisje toont dan vaak dat een passage van persoonlijk belang is.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/09/waar-komt-het-en-vandaan-het-11995186-a946165