Vakanties NIET tegelijkertijd inplannen

Wat als we ... de vakanties niet massaal tegelijkertijd plannen? De mogelijkheden zijn groter wanneer we de lesvrije perioden verdelen en niet tegelijkertijd doen.


Op een Kerst- en Paasvakantie na zou het een goed idee zijn om de schoolvakanties NIET tegelijkertijd met andere scholen in de regio te doen.

Want:

 • Leerkrachten zijn in hun lesvrije periode beschikbaar voor inval.
  Nu gebeurt dit niet, want dan zijn juist alle scholen in de omgeving ook dicht.  
  Er zitten in die Kerstvakantie dan 120.000 leerkrachten thuis. Hoe mooi zou het zijn als 1% juist als extra leerkracht kan invallen?
  Bij een iets verschoven vakantie (voorjaarsvakantie is regio Noord/Midden/Carnaval) zitten er dus 40.000 leerkrachten zonder les thuis. Maar in de overige regio’s is nog steeds een lerarentekort. Waarom vallen we (als we dan toch vrij zijn) niet gewoon even in? Nu is reisafstand vaak een reden om het niet te doen.
 • Door ongelijke vakanties te hebben zou je als leerkracht een school kunnen bijstaan door in te vallen; omdat je zelf niet voor de klas hoeft te staan.
  Zo kan je (als leerkracht) in jouw lesvrije periode ook eens iets doen voor de basisschool van je eigen kinderen. Nu hebben die ook tegelijkertijd vakantie. En kan ik als ouder dus alsnog niets doen voor de school van mijn kinderen.
 • Je kan in je lesvrije periode eens een andere school bezoeken voor collegiale consultatie bijvoorbeeld. Zeker in je eigen vereniging. Zo is er niet een (onmogelijk te vinden) invaller nodig. Andersom kunnen andere leerkrachten ook eens bij jou komen kijken.
  Dit verhoogt ook de professionaliteit, enthousiasme en waardering onderling.
  Alleen maar goede dingen hierdoor dus.
 • Leerkrachten en kinderen zitten niet meer in het hyperhoog-seizoen voor vakanties, want er is geen prime-time meer. Geldt ook voor musea/zwembaden etc die in vakanties té vol zijn, maar de weken daarna half leeg staan.

Nadelen zijn er ook, uiteraard. En wil ik ook wel noemen:

 • Heb je zelf kinderen die vakantie hebben, moet je zelf wellicht wel werken. Dat is lastig, want vrij nemen een week voor/na je eigen lesvrije periode is nagenoeg onmogelijk.
  Gelukkig heb je meestal niet in je eentje kinderen; wanneer beide ouders in onderwijs werken kan dit inderdaad lastig zijn.
 • Als leerkracht neem je ook je (welverdiende en soms ook hard nodige) rust van de weken ervoor. Dit zie je vooral bij de Kerstvakantie.

Ik wil er dus voor pleiten alle vakanties meer te spreiden. En dan gelijk in regio’s als Noord/Midden/Zuiden maar echt per school zelf. En dan het liefst niet heel de gemeente/stad/provincie tegelijkertijd maar echt weken uiteenliggend.
En waarom moet ‘een week vakantie’ van maandag tot en met vrijdag lopen?
Kan donderdag tot en met woensdag niet? Kan de school verderop gewoon van vrijdag tot en met vrijdag doen.

Het is maar een idee.
Maar wellicht goed om dit te wikken en te wegen en hier mee verder te bouwen.

[zombify_post]


DEEL DE BOUWHOEK MET JE NETWERK

50